Pārtika (2)

Eiropas Parlaments gatavojas cīņai ar iespējamo badu Eiropā:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2011-0006+0+DOC+XML+V0//EN&language=EN  

Cik saprotu, tad ir  vismaz 6 problēmas, kas var skart arī Eiropu, jo īpaši tās nabadzīgākos slāņus:
1) globālās klimata izmaiņas, kas pazemina ražas;
2) pasaules pārapdzīvotība, kas paaugstina pieprasījumu pēc pārtikas;
3) lauksaimniecībā izmantojamo zemju izmantošana nepārtikas produkcijai, piemēram, rapsis degvielai;
4) globālā bezdarba pieaugums, jo īpaši Eiropas Savienībā;
5) maksātspējīgā pieprasījuma pieaugums t.s. jaunattīstības valstīs;
6) pasaules politiskā situācija un pārtikas apgādes atkarība no globālā tirgus.


Alerģija

Bieži vien gan ārstiem, gan pārtikas speciālistiem ir nesaprotams - kā var būt alerģija pret vienu vai otru olbaltumvielu. Atbilde ir diezgan vienkārša - ne kuņģī, ne arī zarnās olbaltumvielas netiek pilnīgi sašķeltas līdz aminoskābēm. Paliek 3 - 5 aminoskābju kombinācijas - peptīdi,- kas, nokļūdami asinsritē, izraisa T šūnu aktivitāti, kas caur pastiprinātu histamīna sintēzi izsauc alerģijas simptomus - izsitumus, niezi utt. Smagākajos gadījumos - alifatisko šoku. Simptomu novēršanai tiek lietoti antihistamīna preparāti.
Alerģija pret ogļhidrātiem nemēdz būt. Pastiprināts ogļhidrātu patēriņš un samazināts tauku patērīņš var izraisīt pastiprinātu histamīna sintēzi un izraisīt alerģijas simptomu parādīšanos. Tautā saka - alerģija pret konfektēm vai ,,ēd, ēd kokonfektes - atkal būs liela pumpa uz deguna!".

Kartupeļi un ... http://www.umext.maine.edu/onlinepubs/htmpubs/2436.htm